„Nie marnuj jedzenia -myśl ekologicznie” to tytuł konkursu przyrodniczo-plastycznego. Na zaproszenie organizatorki konkursu 26 stycznia 2018r. przyjechały do naszej szkoły pracownice Banku Żywności w Łodzi p. Katarzyna Siuda i p. Maria Sobieszek . Panie poprowadziły niecodzienne zajęcia, których tematyka była ściśle związana z tematyką konkursu.
Na początku panie opowiedziały czym zajmuje się Bank Żywności i skąd pozyskuje żywność. Przybliżyły dzieciom problem marnowania żywności (przyczyny i jego skutki). Mówiły, jak wiele jedzenia się wyrzuca, co jest najczęściej wyrzucane i ile to kosztuje ( w przeliczeniu na jedną osobę oraz czteroosobową rodzinę).
Panie powiedziały jak rozsądnie robić zakupy w sklepie (czyli być świadomym konsumentem) oraz jak właściwie układać żywność w lodówce by jak najdłużej zachowała ona świeżość i nie zmarnowała się.
W trakcie zajęć dzieci dowiedziały się jaka jest zależność między środowiskiem, a żywnością. Zabawiły się w kalambury. Pracowały w grupach (nad poprawnością wykonywanych zadań czuwały panie prowadzące, które stworzyły niezwykle miłą i przyjazną atmosferę).
Zajęcia prowadzone były metodą warsztatową więc o nudzie nie mogło być mowy. W trakcie zajęć uczniowie zdobyli bogatą wiedzę , którą wykorzystają zapewne nie tylko w trakcie pisania testu konkursowego, ale także w codziennym życiu.
Alina Kaźmierczyk